arrow_upward

Zaželi

Opis projekta (operacije)

Ukupna vrijednost projekta:1.846.484,01kn
Naziv korisnika:Mnk Primošten
Naziv partnera:Hrvatski zavod za zapošljavanje Šibenik, centar za socijalnu skrb Šibenik
Ukupan iznos bespovratnih sredstava:1.846 483,01kn
Broj zaposlenih žena:8
Razdoblje provedbe projekta:od 18.6.2019 do 18.12.2021 .
Trajanje projekta:30 mjeseci
Kontakt osobe za više informacija:+385 95 849 4025 : Antonijo Gracin
+385 98 914 0079 : Nikola Jurin

U Šibensko-kninskoj županiji (ŠKŽ) u kojoj će se odvijati projektne aktivnosti stopa nezaposlenosti je visokih 22.5% , a stopa rizika od siromaštva iznosi 24,7%. Prema službenim podacima HZZ-a na području ŠKŽ je u siječnju 2017. ukupno registrirano 1014 žena starijih od 50 godina, a u lipnju 2017. godine 601. Podaci pokazuju da je naglo smanjenje nezaposlenosti rezultat pronalaska sezosnskog posla, no po završetku turističke sezone žene starije od 50 godina ponovno ostaju bez zaposlenja i postaju dio statistike nezaposlenih do iduće turističke sezone, što uzrokuje socijalnu isključenost i siromaštvo.

Velik broj žena se također ne prijavljuje na HZZ. Primošten prema zadnjem popisu stanovništva ima ukupno 2828 stanovnika, proteže se na 57,18 km kvadratnih te u svom zaleđu ima više naselja u kojem ima velik broj osoba u nepovoljnom položaju, posebno starije životne dobi koji nisu u mogućnosti brinuti za sebe.

Broj ukupno nezaposlenih osoba u siječnju 2018. u općini Primošten iznosi 134 osobe od čega je 75 žena (28 žena je starije od 50 godina). Od ukupnog broja nezaposlenih žena 65 žena ima najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje, što je više od 86%. U nepovoljnom položaju su žene starije od 50 godina koje su nezaposlene (posebno žene bez kvalifikacija koje bi im omogućile ponovno zaposlenje zbog nedostatka potražnje za njihovim kadrom), žene koje su žrtve obiteljskog nasilja ili žene s invaliditetom koje imaju problema pri pronalasku zaposlenja.

Cilj projekta

“JEDNA ŽENA ŽIVOT MIJENJA”Cilj je povećati zapošljivost teže zapošljivih žena i uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada te poboljšanje kvalitete života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području općine Primošten.

Očekivani rezultati projekta

Povećanje socijalne uključenosti krajnjih korisnika i zaposlenih žena Povećanje konkurentnosti zaposlenih žena na tržištu rada nakon završetka projekta i smanjenje dugotrajne nezaposlenosti za zaposlene žene.

Projektne aktivnosti

Cilj projekta će se ostvariti kroz dvije projektne aktivnosti:

  1. Zapošljavanje žena iz ciljane skupine
  2. Osposobljavanje žena iz ciljane skupine

Aktivnost 1 će se odnositi na zapošljavanje žena iz ciljane skupine u svrhu potpore i podrške krajnjim korisnicima u njihovim svakodnevnim aktivnostima, te na pračenje i kontrolu tih zaposlenih žena. Ukupno će se zaposliti 8 žena koje će skrbiti za ukupno 32 korisnika.

Aktivnost 2 će se odnositi na osbosobljavanje žena i ciljane skupine u zanimanju geronto domaćice. Znanja i vještine kojima raspolažu žene iz ciljane skupine nisu dovoljne da bi bile konkurentne da tržištu rada. S obzirom na manjak socijalinih usluga žene kanije aktivno stupaju na tržište rada nakon što djeca odrastu, a tada su njihova znanja i vještine zastarijele. Iz tog razloga će se pristupiti osoposobljavanju ciljane skupine za zanimanje geronto domaćice, a koje će ih pripremiti za kvalitetnu skrb o krajnjim korisnicima na projektu. Time će dugoročno ostvariti zaposlenje, posebno zbog postojanja sve veće potrebe za njegom starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Eu-fondovi